lördag 22 september 2012

Höstig Köttgryta

Efter en vecka i full fart är det skönt med helg! Idag har vi haft en vän och familj här på morgonkvisten som hjälpte oss att fälla våran gigantiska björk och detta följde stora och små med spänning. Lite coolt med lastbilar och kranar som svängde hit och dit och ryckte bort grenar som ingenting. Så vi har trotsat regnet men nu känns det skönt att få krypa in och bara mysa. Under tiden vi har fixat ute har jag haft ett långkok på spisen, något av det godaste nu på hösten är en kyttgryta som får koka länge tycker jag!

Så ikväll blir det precis det.

Recept

Kalvytterfilé ca 600g (eller Högrev)
6 dl mustigt rött vin
5dl vatten
Kalvbuljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
2 dl grädde
375 g sidfläsk
6 st Pärllökar
Champinjoner
Kanareller (inget måste)
Smör och olja till stekning
Salt & peppar

Dela köttet i ganska grova bitar, bryn runt om, salta och peppra.
Häll på vin och vatten, dela löken i klyftor, krossa vitlöken med en kniv och lägg i grytan samt 1 lagerblad.
Låt koka upp och skumma av (ta bort skummet med en sked, annars blir grytan så grumlig) Låt sen puttra på svag värme i 3-4 timmar, ju längre desto mörare kött. Får inte koka torrt så fyll på med vätska i så fall.
Låt hela pärllökar koka med sista timman.
Knaperstek fläsket och champinjonerna och kantarellerna steks gyllenbruna för att lägga i när grytan är klara att servera. Smaka av med salt & peppar.
Pressad potatis eller ris är inte så tokigt till!





Ha en fortsatt härlig Lördagkväll!

1 kommentar:

  1. Mmmm gott!!!!!! Ha en go kväll<3
    Kram från Malin Q

    SvaraRadera